Naar de homepage van zuiderMRKT
rooster

Zaterdag 11 April

OCHTENDTEAM : Team Anneke

MIDDAGTEAM : Team Bas


Toon volledige rooster
nieuws

We gaan ervan uit dat de markt met paas door mag g…

We bieden weer groente- en fruitpakketten en bloem…

Vooralsnog gaat de zuiderMRKT op 28 maart door, me…

Meer nieuws

Boerderijeducatie en de Zuidermrkt, een educatieve samenwerking

Gepost op: 13-02-2018

Boerderijeducatie en de Zuidermrkt, een educatieve samenwerking

Sinds 2016 ontvangt het project Boerderijeducatie Amsterdam een financiële bijdrage van de Zuidermrkt. Een zeer welkome bijdrage want agrarische bedrijven vinden het belangrijk dat kinderen meekrijgen welk voedsel van de boerderij komt, en dat ze leren een relatie te leggen met het eten op hun bord. Voedselonderwijs heet dat tegenwoordig en het is hard nodig want jong leren eten maakt kinderen bewust over gezonde voeding. En dat sluit mooi aan bij de Zuidermrkt.

Jaarlijks kunnen zo’n 2500 Amsterdamse schoolkinderen dankzij financiering van Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, ZuivelNL en ook de Zuidermrkt een dag meewerken op een van de 13 educatieboerderijen rondom Amsterdam. De agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken is de organisatie achter Boerderijeducatie Amsterdam. Basisscholen in Amsterdam-Zuid zijn bekend met Boerderijeducatie en komen al jaren met schoolklassen naar de boerderijen.

In 2017 zijn er 100 klassen naar een educatieboerderij geweest, een prachtig resultaat, namens Water, Land & Dijken en alle educatieboerderijen dank aan de Zuidermrkt voor de financiële bijdrage!

Wat is boerderijeducatie?

Boerderijeducatie Amsterdam biedt basisschoolkinderen van groep 5-8 aan om een dag mee te werken op een agrarisch bedrijf. Rondom Amsterdam zijn 13 gecertificeerde educatieboerderijen die tijdens een 4-uurs actief lesprogramma kinderen een reëel beeld geven van de oorsprong van voedsel, de landbouw, de natuur en hun omgeving. Busvervoer is inbegrepen.

 

Waarom naar de boerderij?

Boerderijeducatie biedt veel meer dan een uitje met de klas. Op een educatieboerderij komen meerdere thema’s in samenhang bij elkaar: platteland, natuur, duurzaamheid, kringloop, voedsel, milieu, cultuur, water, zorg, beheer etc. De kinderen steken hun handen uit de mouwen op een educatieboerderij, werken mee met de boer en boerin en mogen zelf proeven, ruiken, onderzoeken, ontdekken, ervaren en beleven. Klik hier voor een impressiefilmpje van een bezoek aan een boerderij.

 

Het bezoek

Het bezoek op de boerderij duurt van 10.00 uur ’s ochtends tot 14.00 uur ’s middags. Om 10.00 uur staan de boer en boerin klaar om de kinderen te ontvangen. Na de ontvangst wordt de groep in tweeën gesplitst. De ene groep gaat met de boer(in) aan het werk. Afhankelijk van het weer en de boerderij wordt dit: hokken schoonmaken, het met de hand melken van een echte koe, op het land werken, zaaien en oogsten. De andere groep gaat een programma doen dat zelf is bedacht door de boeren. Weide vogels bekijken, sloot en bodemleven onderzoeken of ontdekken hoe een polder werkt.

 

Tussen de middag wordt er op de boerderij gegeten. De kinderen nemen hun eigen lunch mee en deze kan worden aangevuld met producten van de boerderij. Door de producten van de boerderij te eten kunnen kinderen direct ervaren waar hun eten groeit.

 

Taal en rekenen op de boerderij

Een bezoek aan de boerderij is een verrijking voor de woordenschat van kinderen. Er is veel taal ontstaan op een boerderij. Woorden als weiland, dijk, hooi, hectare en polder kunnen in hun context worden beleefd en beklijven daardoor beter bij de kinderen.

 

Ook vinden kinderen het leuk om rekensommen te maken die de boer(in) maakt. Hoeveel liter geeft een koe per dag en hoeveel liter is dat dan per jaar? Van een hectare land komt zoveel kilo graan, hoeveel is dat per vierkante meter en hoeveel broden kun je daar van bakken? Kinderen ervaren in de praktijk hoe de boer het rekenen gebruikt in zijn dagelijkse werk.

Meer weten? www.boerderijeducatie-amsterdam.nl

 

 

Het weer

www.weernetwerk.nl

Gaat het regenen op het zuiderMRKTplein? Klik hier voor actuele buien informatie op de zuiderMRKT.

Zoeken op de site

Volg zuiderMRKT op Facebook Volg zuiderMRKT op Twitter