Naar de homepage van zuiderMRKT
rooster

Zaterdag 4 April

OCHTENDTEAM : Team Eliza

MIDDAGTEAM : Team Paul


Toon volledige rooster
nieuws

We gaan ervan uit dat de markt door mag gaan zoals…

Vooralsnog gaat de zuiderMRKT op 28 maart door, me…

In navolging van de adviezen van de overheid en he…

Meer nieuws

Maak kennis met Maya

Gepost op: 31-05-2017

maya

Een vast gezicht achter de groentekraam is Maya. Ze studeert op de Warmonderhof en verzorgt al enige tijd voor ons de inkoop. Yvon en Mirjam spraken met haar over wat haar bezig houdt. Hoe werkt dat nou eigenlijk allemaal? Hoe komen die groentes toch op magische wijze op zaterdagmorgen in Amsterdam? 

 

Over Maya

De 22 jarige Maya zit in het 3e schooljaar van de Warmonderhof. Als buitenlandse student is ze in haar 1e jaar al begonnen te werken voor de ZuiderMRKT. De meeste buitenlandse studenten werken naast hun opleiding. Het is best intensief, totaal 13-14 uur op zaterdag, vrijdagavond inladen en bij terugkeer weer uitladen. Daarnaast houdt Maya zich bezig met de bestellingen. Er wordt wel gerouleerd, dus ze heeft wel af en toe een weekeinde vrij.

 

Maya komt uit Engeland, Brighton, waar ze tijdens haar middelbare schoolstage in aanraking is gekomen met het biologisch dynamisch landbouwbedrijf. Haar ouders zijn beiden creatief, vader is meubelmaker en moeder maakt lampen. Van haar twee oudere broers maakt de één klassieke gitaren, de ander studeert geschiedenis.    

 

De Warmonderhof, een totaalconcept

De behoefte de theorie te leren van een biologisch dynamisch bedrijf drijft Maya naar Nederland naar de Warmonderhof. De Warmonderhof is uniek als fulltime biologisch dynamische opleiding, waarbij deze alle facetten in zich heeft; zowel akkerbouw, tuinbouw als veeteelt. De opleiding biedt de combinatie van theorie en praktijk. Bij elk onderdeel van de Warmonderhof lopen de studenten in hun eerste jaar een maand stage. In het tweede jaar start al de specialisatie, voor Maya akkerbouw.

 

Biologisch Dynamisch

Het biologisch dynamische spreekt Maya erg aan, dit gaat net een stap verder dan alleen biologisch. Belangrijk is bijvoorbeeld hoe je iets moet telen. Ook sociale factoren spelen een grotere rol; de samenwerking tussen mensen, dieren die meer ruimte krijgen en kosmische factoren hebben invloed op bijvoorbeeld de zaaitijd. De Warmonderhof volgt de landbouw principes zoals bedacht door Rudolf Steiner; naast dat goed naar de bodem gekeken wordt, heeft de kosmos grote invloed op de groei van planten. Maria Thun heeft de zaaikalender ontworpen, die voorschrijft wanneer welk gewas gezaaid moet worden. Biologisch dynamisch is belangrijk voor Maya omdat het duurzamer is op de langere termijn voor de bodem en milieu, omdat het gezond is en ook leuk!

Activiteiten voor ZuiderMRKT

Het werken voor de ZuiderMRKT vindt Maya erg leuk. Zo is zij verantwoordelijk voor de bestellingen. Maya vindt het interessant wat de diverse boeren telen, en om te kiezen wat op de markt aan te bieden. Maya regelt alles wat er moet gebeuren, het geeft haar autonomie en verantwoordelijkheid. Ze richt zich op zo veel mogelijk produkten uit Nederland aan te bieden en tegen een goede kwaliteit.

Op de vrijdagen wordt er ingepakt op de Warmonderhof. Bij diverse leveranciers worden produkten gehaald, waaronder Gaos, de Boomgaard en de Hofwebwinkel. De Hofwebwinkel koopt weer in bij diverse boeren. Dit gaat meestal goed, er soms ook wel eens mis. Zo werden er eens 200 watermeloenen geleverd, terwijl we er maar 20 nodig hadden.

Maya’s favoriete leverancier is natuurlijk de Warmonderhof zelf. Ook Gaos, akkerbouw bedrijf en in bezit van vleeskoeien, draagt zij een warm hart toe. Maya heeft hier 6 maanden akkerbouw stage gelopen, waar zij heeft geleerd te wieden, trekkerwerk te verrichten en te oogsten.

Leren ondernemen

Nu tijdens haar 3e studiejaar heeft Maya samen met een andere student gekozen voor het ondernemerschap in de akkerbouw. De beide studenten hebben 18 hectare land dat zij een jaar lang bewerken als ondernemers. Het land is voor de winter geploegd, en binnenkort begint het zaaien. Ze hebben gekozen voor tarwe, rode bieten, wortelen, pompoenen en suikermais. De afzettingen op het land zijn gemaakt, de zaden geregeld en nu tijd voor verdere bedrijfsplannen.

 

Toekomst

Maya wil ooit een eigen biologisch dynamisch bedrijf opzetten. Maar wil niet direct na haar studie vastzitten; eerst reizen, meer leren en veel verschillende bedrijven van binnen zien.

De eerste reis gaat naar de bergen, Nederland is toch wel plat… Australie en New Zeeland staan op de verlanglijst.

 

De ZuiderMRKT

Opgegroeid in Brighton houdt Maya ook van de stad, zeker van Amsterdam. Door haar werk voor de ZuiderMRKT ziet Maya de connectie van het telen naar de uiteindelijke verkoop. Ze houdt van het werken met mensen en het enthousiasme van de leden waarmee ze achter de kraam werkt.

Op onze vraag wat beter kan, krijgen we toch de tip ‘s ochtends echt op tijd te komen voor het opzetten van de kraam, en niet eerder weg te gaan voor alles weer is afgebroken. Een tip voor de marktmeesters is genoeg sterke armen te regelen voor het in en uitladen.

Waarom zouden mensen lid moeten worden? Vooral het sociale, verbindende element, maar ook de mogelijkheid meer te leren over groenten en fruit, zegt Maya.

Volg BoerinMaya op Instagram, Maya post foto’s van het hele proces van de landbouw, tuinbouw en veeteelt. 

 

Het weer

www.weernetwerk.nl

Gaat het regenen op het zuiderMRKTplein? Klik hier voor actuele buien informatie op de zuiderMRKT.

Zoeken op de site

Volg zuiderMRKT op Facebook Volg zuiderMRKT op Twitter