Naar de homepage van zuiderMRKT
rooster

Zaterdag 11 April

OCHTENDTEAM : Team Anneke

MIDDAGTEAM : Team Bas


Toon volledige rooster
nieuws

We gaan ervan uit dat de markt met paas door mag g…

We bieden weer groente- en fruitpakketten en bloem…

Vooralsnog gaat de zuiderMRKT op 28 maart door, me…

Meer nieuws

Wormenhotel geplaatst met hulp fonds

Gepost op: 05-11-2017

Het eerste Wormenhotel op school is geplaatst! Met hulp van het zuiderMRKT fonds kon Peter-Jan Brouwer de eerste plaatsen op OBS De Dapper. 'Het was nog leuker dan ik hoopte." 

Peter Jan: "Al twee jaar loop ik met dit idee rond en dankzij jullie fonds konden we dit jaar beginnen met het bouwen van de klasse-urbeens (design Claire Hornn) en het lesmateriaal.  We (stichting buurtcompost) begonnen ambitieus en in onze dromen was daar een heus lesmateriaalpakket bij met zijstraten als: scheiden van afval, duurzaamheid in energie etcetera etcetera maar bij onze pitch met een juf keek deze me blij en vragend aan: Heel leuk en tof! maar wat gaat er af? was de vraag.  Het moest anders begreep ik en nu hebben we het teruggebracht naar de basis. De les begint met de vraag: Hoe zie je dat het herfst is? en op de antwoorden haken we in en leggen een kringloop uit. Deze kringloop verplaatsen we naar een (hun eigen) huishouden en het omzetten van groente- en fruitresten naar compost is uitgelegd. Daarna volgt een lesje over de biologie van de worm, dat deze van donker, vocht eten en rust houdt (immers, als er een mol aankomt raken ze in paniek: niet schudden en tikken tegen de klasse urbeen).
1 kindje krijgt een mini yoghurtemmertje mee naar huis en moet die op donderdag gevuld met wormensnoep (schillen, koffiedik etcetera) voeren aan de wormen in de klas. De rest gaat vanzelf. Door de deurtjes van de klasse urbeen te openen kan je de acticiteiten van de wormen goed zien: groente- en fruitresten worden mooie zwarte compost.
In het voorjaar (april mei) volgt een lesje oogsten van compost. We mengen de vermicompost met bijvoorbeeld cocosvezel, doen dit in een potje met een zaadje en laten zien dat er een cirkel is ontstaan."

Als er weer nieuws is.. dan meld Peter Jan zich weer. 


compost klas 2

 

Het weer

www.weernetwerk.nl

Gaat het regenen op het zuiderMRKTplein? Klik hier voor actuele buien informatie op de zuiderMRKT.

Zoeken op de site

Volg zuiderMRKT op Facebook Volg zuiderMRKT op Twitter