Naar de homepage van zuiderMRKT
rooster

Zaterdag 4 April

OCHTENDTEAM : Team Eliza

MIDDAGTEAM : Team Paul


Toon volledige rooster
nieuws

We bieden weer groente- en fruitpakketten en bloem…

Vooralsnog gaat de zuiderMRKT op 28 maart door, me…

In navolging van de adviezen van de overheid en he…

Meer nieuws

 

 

Producten

Op de zuiderMRKT wordt wegens de coronoa-crises een aangepast aanbod verkocht. Omdat we de vrijwilligers niet meer dicht op elkaar wilden laten werken is de groentkraam er niet met een volledig assortiment. Je kunt als je lid bent groentepakketten bestellen op http://bestelling.zuidermrkt.nl

Daarnaast hebben een aantal ondernemers een deel van hun assortiment aangeboden via https://supportlocalmarkets.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Op de zuiderMRKT vind je:  vis, worst, hoenderspecialiteiten, vlees, brood, kaas en eieren, groente en fruit, paddenstoelen, noten, olijven, olijfolie, koffie en thee, hartige taart, frambozenproducten, pannenkoeken, bloemen, granola en mueslicateringproducten en wijn en cider. Zoveel mogelijk verse producten voor eerlijke prijzen, duurzaam en uit de regio. Kwaliteit staat hoog in het vaandel.

Vis

Vis van Henry verkoopt vis op de markt. Mooie, verse vis. Hoe je die herkent? Aan de glanzende ogen, de slijmerige huid en de mooie kieuwen. Vis van Henry staat elke zaterdag met een grote selectie verse en gerookte vissen op de zuiderMRKT. Henry haalt de vissen zelf op van de afslag. Geen anonieme groothandel ertussen, maar verse vissen direct van het schip. Hij verkoopt alleen vissen die een eerlijk en fijn leven hebben gehad. Duurzame vissen, uit het wild (met MSC-keurmerk) of van een biologische kwekerij. Geen bedreigde vissoorten, maar eerlijke vis. Op de zuiderMRKT staat hij elke zaterdag met vier enthousiaste mensen achter de kraam. Te doen waar zijn team goed in is: zijn liefde voor superverse, eerlijke vis overbrengen. Vis van Henry is zelfs zo populair, dat hij inmiddels ook doordeweeks aan klanten van de zuiderMRKT levert. Vis aan huis. En hun haring? Altijd vers van het mes.
top

Worst

Worst kun je kopen bij Brandt & Levie en Elleke's keuken.

Brandt & Levie Brandt & Levie is opgericht door drie chefs en heeft slechts één doel: mensen inspireren om minder vlees en beter vlees te eten door de beste culinaire worst en vleeswaren te maken. Iedere zaterdag kun je op de ZuiderMRKT hun uitgebreide assortiment ontdekken dat uitsluitend is gemaakt van het beste vlees van goed gehouden Nederlands varken. 
 
De recepturen voor de verse en droge worsten zijn ontstaan in de keuken en in hun eigen worstenmakerij in de Amsterdamse Houthavens. Met de kennis die ze als chefs hebben opgedaan bedenken ze spannende recepten waarbij geen concessies wordt gedaan op de kwaliteit en smaak altijd voorop staat. 
 
Brandt & Levie gebruikt alles van hun varken – van kop tot kont. Naast worsten, maken zij ook gedroogde en bereide vleeswaren zoals achterham, pancetta, coppa, rillettes, patés en uiteraard hun eigen leverworst. 

Elleke's keuken

Elleke’s Keuken is een Amsterdams bedrijf met grote ambities en plannen. Met als doel  om mensen blij te maken met lekkers uit eigen keuken. Wij werken met zo veel mogelijk biologische groenten en met diervriendelijk vlees. Daarbij is de glazen verpakking van onze ingemaakte gerechten recyclebaar en bovendien herbruikbaar. We hebben veel trouwe klanten die elke week met de lege potten terug komen bij ons aan de marktkraam en dat vinden we fantastisch! Naast de huidige gerechten gaan wij op korte termijn een aantal vegetarische en veganistische gerechten ontwikkelen. De vraag hiernaar wordt steeds groter en wij zien dit als een mooie uitdaging, want ons doel is immers om iedereen blij te maken. Dus houd het in de gaten!

Naast gerechten maken wij ook heerlijke rijk gevulde soepen met vlees maar ook vegetarisch en met  biologische ingrediënten. De smaken variëren en we gaan met de  seizoenen mee, maar een feit is dat de erwtensoep met spek en worst in de wintermaanden een must is voor velen.

Dan zijn er nog verschillende sauzen uit eigen keuken. Altijd lekker met brood en een goed glas wijn, maar natuurlijk ook voor andere doeleinden.

Vanaf de eerste dag op de ZuiderMRKT verkopen wij saucisson, Franse gedroogde worst, uit de Auvergne en Haute Savoie en een assortiment eendenspecialiteiten uit Les Landes. Dit assortiment is kleiner geworden omdat we steeds meer producten zelf maken in onze productiekeuken in Zaandam.

top

Hoenderspecialiteiten

De Hoenderspecialist verkoopt ambachtelijke en biologische hoenderspecialiteiten en vlees van Schotse Hooglanders. Bij dit familiebedrijf net op de grens van Nederland en België zijn vader Paul, moeder Carla en zonen Dane en Armand actief. Ze houden wilde kalkoenen, zoals de ‘Calicuth’ en de ‘Hollandse Blauwhoender’ waarvan ze heerlijke delicatessen bereiden, zoals rillettes van gekonfijte boutjes, diverse smaken crépinette en vers vlees.
top

Vlees

Lindenhoff verkoopt vlees anders dan worst en hoenderspecialiteiten op de markt. Vier generaties is Boerderij Lindenhoff in handen van dezelfde familie. De familie verbouwt en distribueert al ruim honderd jaar vlees, zuivel en groenten. Berend: “Hoewel we met de tijd meegaan, werken we nog steeds vol passie volgens dezelfde principes. We ambassaderen inmiddels vele andere boeren, tuinders en producenten van de mooiste producten uit Europa.” Lindenhoff is een boerderij met rustieke Gasconne runderen, Gasconne varkens en Kamper lammeren. Ze levert dagelijks dagverse producten aan gerenommeerde restaurants. Authentieke, smaakvolle producten afkomstig van eigen boerderij en uit een netwerk van kleinschalige ambachtelijke producenten. Op Lindenhoff Marché in Baambrugge kun je ook de mooiste producten kopen.
top

Brood

Twee kramen op de zuiderMRKT verkopen brood: Bbrood en bakkerij Mama/Concepts of Life. En 

Bbrood verkoopt brood dat met passie is gemaakt. Met pure ingrediënten. Dat begint al bij het selecteren van de tarwerassen. Tarwe haalt het bedrijf uit waterwingebieden in Frankrijk. Daar worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De tarwe wordt vervolgens gemalen in een traditionele Limburgse molen. Alle producten worden gemaakt op basis van zogeheten voordeeg. Het ontstaat door een natuurlijk proces van meel en water dat samen fermenteert. Vervolgens laten Bbrood het twee dagen rijpen waardoor het brood een heerlijk krokante korst krijgt met een prachtige structuur, geur en smaak. Het assortiment is bewust smal. Op basis van vijf verschillende degen maakt Bbrood circa 20 bakkerijproducten. Bekend is het hartige broodje ‘timmetje’ – vernoemd naar bakker Tim – met zongedroogde tomaten en verse olijven. Ander specialiteiten zijn de krentewegge, de roggeknar, de pure-chocolade-brownie en het desemsuikerbrood.

LMama/Concept of Life Deze bakkerij bakt al haar brood zelf, is gevestigd in Zwanenburg en werkt met Nederlandse graansoorten, die worden gemalen bij Nederlandse molens, zoals de Zandhaas in Haarlem. Een gedeelte (ongeveer 20%) wordt gemalen bij de Commandeursmolen in Limburg. Mama is een lokale en kleine speler, een ondernemer die zélf bakt en werkt met mensen die moeilijk in het arbeidsproces integreren, om hen te helpen weer mee te doen aan het werkende leven. Het brood wordt op vrijdagavond gebakken en ligt dus op zaterdag vers in de kraam. 

Bakkerij Met Zonder bakt handmatig volgens eigen receptuur glutenvrij, koemelkvrij, lactosevrij en deels geraffineerde suikervrij brood en gebak. Ons assortiment bestaat uit vele klassiekers zoals brownie, cheesecake, carrotcake en bananencake en ook nieuwe creaties zoals salted choco-caramel shortcake (vegan!), scones, pompoencake en citroen-maandzaadcake. Daarnaast maken we heerlijk verse bruine teffbroden en bolletjes, meerzaden-, noten-rozijnen- en dadel-vijgen-broden.

top

Kaas en eieren

Eriks Delicatessen verkoopt kaas en eieren. Erik heeft een uitgebreid assortiment Nederlandse en buitenlandse kazen. Kazen die zich kenmerken door smaak, karakter en eigenheid. De Nederlandse kazen koopt hij zelf rechtstreeks bij ‘zijn boeren’, en zijn delicatessen komen van kleine, zelfstandigwerkende ambachtslieden uit de buurt. Zijn passie voor goede kaas deelt hij met veel Amsterdamse restaurateurs. Zij dagen Erik steeds weer uit om mooie producten te zoeken voor een scherpe prijs. En daar profiteren klanten in de winkel en op de markt van mee. Erik is ervan overtuigd dat je het kunt proeven wanneer een product op een goede manier is gemaakt. Het welzijn van mens en dier, de leefomstandigheden en de bereidingswijze zijn allemaal van invloed op de uiteindelijke smaak en kwaliteit. Bij de samenstelling van zijn aanbod is smaak het belangrijkst, maar hij hecht ook waarde aan duurzaamheid, aan respect voor mens en dier.
top

Kobunder is een initiatief van Martin Schyns. Bioloog, imker en sinds enkele jaren kaasmaker. “Na jaren in het kwaliteitsmanagement gewerkt te hebben wilde ik wat anders gaan doen, mijn hart gevolgd en heb voor het kaasmaken gekozen. Een uitdaging want al doende kom je erachter dat veel factoren een rol spelen om goede kaas te maken. Als Limburger heb ik passie voor smaakvolle, puur natuur voeding met de paplepel binnengekregen. Kobunder streeft naar natuurlijk, puur en evenwichtig. Dus voor kringloop-landbouw met natuurlijke bemesting en balans tussen mens en natuur. De natuur kun je niet in een getto stoppen en de mens hoort in mijn ogen ook tot de natuur. Dat schept verplichtingen die we niet mogen negeren.”

Kobunder is gevestigd in Lippenhuizen in Fryslân. Martin maakt zijn kazen onder andere in kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen en in de kaasmakerij van de Kompenije in Drachtstercompagnie. Kobunder wil tegenwicht bieden tegen grootschalige industriële voedselproductie en hecht grote waarde aan lokale kringlopen, zowel wat betreft grondstoffen als wat betreft geld en energie.

top

 

Groente en fruit

De leden van de coöperatie verzorgen het aanbod van groente en fruit op de zuiderMRKT. Rechtstreeks van de boer. Aanbod is veelal biologisch dynamisch of biologisch. Leden, voornamelijk buurtbewoners, verkopen in drie aaneengesloten kramen groente en fruit. Dat doen ze allemaal op vrijwillige basis.
top

Paddenstoelen

De Boleet is de meest gespecialiseerde biologische paddenstoelenverkoper in de wijde omtrek. Ze verkoopt zowel verse wilde en gekweekte paddenstoelen als gedroogde paddenstoelen. De gekweekte exemplaren komen allemaal uit Nederland en zijn het hele jaar verkrijgbaar. Het aanbod van wilde paddenstoelen is afhankelijk van het seizoen en het weer. Ze komen onder andere uit Portugal en Oost-Europa. De gedroogde paddenstoelen – porcini, cantharellen, mousseron, shii-take en wolkenoortjes – zijn er altijd. Erik verkoopt ook verschillende soorten paddenstoelenproducten: oliën, tapenades, soep en gevulde portabella’s.
top

Noten

The Nuthouse  van Dennis verkoopt noten, gedroogd fruit, superfruits, granen, rijstcrackers en zuidvruchten.
top

Olijven

Olives and more staat met een groot assortiment biologische olijven op de markt. Pure olijven en gemarineerde olijven. Met knoflook, kruiden, tijm, basilicum, chilipeper en komijn. Brian verkoopt ook bijzondere pastasauzen.
top

Olijfolie

Methoni verkoopt olijfolie, de absolute top. Afkomstig van het vaste land van Griekenland – de Peloponnesos. De olie komt van Methoni’s eigen boomgaarden, de meest zuivere extra vierge in zijn soort, met een zuurgraad van tussen de 0,1 en 0,3%. Philip: “Wij halen onze olie van onze eigen boerencoöperatie zonder tussenhandel direct naar Amsterdam.” Vanuit hier verkoopt hij rechtstreeks aan de horeca en (top)restaurants in heel Nederland. En de fijnproevers van de zuiderMRKT kunnen meegenieten van deze zuivere olie. De olie is verkrijgbaar in navulbare sierflessen. Geschikt om cadeau te doen. Verder biedt hij een keur aan Griekse topproducten van Kalamata’s grootste boerencoöperatie tegen groothandelsprijzen! Philip: “Het leven is mooi, vooral in de keuken!”
top

Koffie en thee

Remco verzorgt koffie en thee op de markt. Dat doet hij vanuit zijn koffiekraam die onderdeel uitmaakt van de coöperatie. Hij serveert biologische koffie. De Mex - Eco van Peeze is 100% Arabica en afkomstig uit Ethiopië, Honduras en Peru. En thee: Groene, Rooibos, Earl Grey en Darjeeling van Simon Levelt. Verder het hele jaar rond thee van verse Munt en, zodra het seizoen het toelaat, verse Citroenverbena (Verveine) puur of samen met de Munt als zuiderMRKT-mix. Leden van de coöperatie krijgen op alle consumpties korting.
top

Hartige taart

PieMan verkoopt pies. Wat is nou eigenlijk een pie? Een pie is een hartig taartje van bladerdeeg met verschillende kleine gerechtjes erin. In haar moderne bakkerij bereidt PieMan de pies op ambachtelijke wijze. Hier wordt het deeg uitgesneden en geperst. De vulling bestaat uit zorgvuldig gekozen smaakcombinaties van pure en verse producten. Daaromheen een jasje van krokant bladerdeeg bereid met echte roomboter. Sven bedenkt de vullingen zelf en staat dagelijks in de keuken. PieMan streeft erna om zoveel mogelijk biologische en streekproducten te gebruiken. Naast pies produceert PieMan soepen, chutneys en zoete taartjes. En PieMan heeft, geheel onverwachts, Amsterdam-Zuid aan de Surinaamse Pom gekregen. Svens vriendin Fleur staat elke week op de zuiderMRKT achter de kraam. Doordeweeks lerares geschiedenis en zaterdags Pievrouw.
top

Frambozenproducten

Raspberry Maxx verkoopt de meest verrukkelijke producten met biologisch geteelde frambozen. Ze zijn afkomstig van de frambozenkwekerij in het peeldorp Meijel tussen Eindhoven en Venlo. Hennie verkoopt ook verse panna cotta of yoghurt met frambozen, azijnen, jams en allerlei andere heerlijkheden. De jam behoudt haar dieproze kleur en haar heerlijke frambozensmaak doordat de frambozen in kleine hoeveelheden op de traditionele manier tot jam worden gekookt. Doordeweeks kun je Hennie’s producten kopen in haar winkel in Venlo.
top

Pannenkoeken

Crêpes Carrousel bakt pannenkoeken en wafels op de markt. Dick maakt ze met aardbeien, suiker, jam, stroop of Nutella. Vooral bij kinderen zijn ze mateloos populair op de markt.
top

Bloemen

Flowerfusion van Ilona Bokma staat met unieke, betaalbare bloemen en planten op de markt. In het bloeiende hart van de zuiderMRKT. De bloemen zijn uniek, omdat je het gevoel hebt middenin een pluktuin te staan. Met bloemen die per stuk te koop zijn, zodat je altijd met een speciale bos naar huis gaat. Een bos kun je zelf samenstellen, of je kunt de bos door Ilona en haar medewerkers laten maken. Ilona kiest iedere week zorgvuldig de bloemen en de kleuren van het seizoen uit. Met af en toe ook bijzondere planten en bloembollen, zoals gemengde tulpen en Delfts-blauwe tulpen voor in de tuin of op het balkon. Klassiek, in veldboeketvorm of juist chic: Ilona weet als event-stylist feilloos ieders persoonlijke voorkeuren te vertalen naar iets moois voor thuis of een bijzonder cadeau voor vrienden en familie. Daar staat Flowerfusion voor, een fusion van bloemen die altijd met elkaar te combineren zijn en uitblinken in kleur, geur en vorm, altijd met speciale aandacht voor speciale wensen. Naast de markt op zaterdag is zij inzetbaar voor grote events, maar ook voor kleinere privégelegenheden.
top

GRANOLA en MUESLI

In de kraam van Henny’s Homemade vind je granola en muesli in mooie papieren vensterzakjes en glazen potten. Leuk om cadeau te geven. In fraaie ‘Uashmama zakken’ zit losse granola en muesli. Zo kan op verzoek een mix naar eigen smaak gemaakt worden. Het recept van de granola en muesli is authentiek. Er zijn uitsluitend biologische ingrediënten gebruikt en geen geraffineerde suikers, geen zout en geen kunstmatige/chemische ingrediënten toegevoegd, waardoor je echte pure smaken proeft.

Wat is granola?
Granola is een in Amerika en Engeland populair product. Het wordt in de oven gebakken en is daardoor knapperig van structuur. Voor het bakproces wordt een minimale hoeveelheid siroop van honing, koolzaad- en zonnebloemolie toegevoegd. Meer is niet nodig want noten en zaden bevatten zelf olie en door het bakken komt de zoete smaak van haver en spelt naar boven. Het resultaat is een gezond en puur product. Heerlijk om te eten met ondermeer yoghurt, soja, (soja) melk, vers fruit, verse groente. Je kunt ook een handje over salades strooien of als topping over ijs of een dessert doen. Tussendoor wat trek? Eet het dan als een gezonde snack.

top

Cateringproducten

Vier cateraars rouleren op de markt. Elke week van de maand kun je in de cateringkraam versgemaakte producten uit verschillende windstreken kopen: Indonesisch of  Bosnisch.

Bij EcoGastronomy ligt het accent op Bosnische producten. EcoGastronomy is een gezinsbedrijf: papa Bas, mama Satka en vrolijke lieveling Darius Kleijze-Cosic. Zij zijn in maart 2013 begonnen met het verkopen van heerlijke hamburgers. Alles ‘homemade’ en zoveel mogelijk biologisch met een hoge kwaliteitsgraad. Ze kopen het vlees in bij Lindenhoff. Dit vlees mengen ze zelf met ingrediënten en kruiden. De broodjes zijn zelf gemaakt en die worden in zelfgetrokken runderstaartbouillon gedoopt voor extra smaak. Daarna gaan ze op de grill voor een lekkere knapperige bite. De hamburgers serveren ze met heerlijke sauzen. En sinds kort hebben ze ook heerlijke biologische pasta. Vers, gedroogd, met tomaat/rozemarijn, volkoren of gewone pasta. Spaghetti, tagliatelle, lasagne en nog andere vormen. Om mee te nemen en thuis te bereiden en binnenkort ook ter plekke bereid met tapenades en heerlijke sauzen. Ook hebben ze vegetarische biologische salades. Bijvoorbeeld  op basis van onze eigen pasta, quinoa, bulgur of couscous.

Mukki’s Rantang maakt authentiek Indonesisch eten van de Javaanse keuken. Je kunt het versbereide eten direct eten aan de kraam of meenemen. Op niet-marktdagen kun je eten een dag van tevoren bestellen. Mug en Hugo bezorgen je eten thuis, maar je kunt het ook bij hen afhalen.

top

Wijn

Drie wijnhandels staan om toerbeurt in de wijnkraam op de markt.  Je ziet ze dus eens per maand op de markt. Dat zijn: Bolomey Wijnimport, Vino Linea Directa, en Vleck wijnen. Daarnaast vindt u regelmatig heerlijke appel- en perenciders op de markt, van Appels&Peren

Bolomey Wijnimport specialiseert zich in wijnen uit de klassieke Franse wijngebieden: Loire, Champagne, Bordeaux, Bourgogne en Jura. Centraal staat de compromisloze zoektocht naar spannende wijnen van bevlogen wijnmakers. Eerlijke, pure wijnen, zonder opsmuk, zonder kunstgrepen. Veelal biologisch, bio-dynamisch of ‘vin naturel’. David: “Vandaar onze slogan: Bolomey Wijnimport: puur Frans. Je kunt de wijnen maandelijks proeven op de ZuiderMRKT. Je kunt ze ook online bestellen, of op afspraak kopen in de opslag in Oud-West. A bientôt!”

top

Vino Linea Directa importeert voornamelijk uit de meest prestigieuze Italiaanse wijnstreek: Piemonte. Al vele jaren is hij regelmatig in dat gebied op bezoek om zeker te stellen dat zijn ‘vaste aanbod’ aan de hoogste eisen blijft voldoen en om nieuwe ontdekkingen te doen. Coos: “Onze gesprekken en proeverijen met lokale wijnkenners en tijdens evenementen en de zuiderMRKT zijn daarbij van grote waarde gebleken. Wij zijn er trots onze wijnkeus uit het onder andere het mooie Piemonte te kunnen aanbieden. Zoals ‘rood’ Langhe Nebbiolo, Barbaresco, Barolo en Barbera Brachetto of ‘wit’ Arneis, Favorita, Chardonnay, Cortese en Gavi.”

top

Vleck wijnen verkoopt in haar winkel aan de Eerste Helmersstraat wijnen die direct van de boer uit Frankrijk komen. Van boeren die hun wijn ‘vin naturel’ noemen. Ze grijpen zo weinig mogelijk in in de natuurlijke processen en gebruiken geen insecticiden en kunstmest. Hierdoor is het autochtone gisten uit de wijngaard en de kelder mogelijk. Michiel: “Onze wijnen zijn door de wijze van produceren onvergelijkbaar veel lekkerder en spannender dan de gemiddelde ‘confectiewijn’. Kom ze proeven op de zuiderMRKT.”

top

Appels en Peren is de eerste gespecialiseerde ciderwinkel van Amsterdam. Meer dan 120 soorten ambachtelijke cider en poiré (perencider) worden op de Paardenstraat 7 (Rembrandtplein) sinds maart 2016 verkocht. Appelciders voornamelijk uit Engeland en Frankrijk, maar ook uit Nederland en andere landen. Heleen en René: ‘Cider is een enorm veelzijdige drank en kan op verschillende momenten en bij verschillende gelegenheden gedronken worden. Als apéritief of bij het diner, bij de barbecue of in een cocktail, bij lunch of met een dessert, in het park of voor de open haard. De smaak varieert van fris zoet tot droog, van verfijnd tot stevig en robuust. We zijn ervan overtuigd dat er voor iedereen een passende cider te vinden is.'

top

Het weer

www.weernetwerk.nl

Gaat het regenen op het zuiderMRKTplein? Klik hier voor actuele buien informatie op de zuiderMRKT.

Zoeken op de site

Volg zuiderMRKT op Facebook Volg zuiderMRKT op Twitter