Over de markt

ZUIDERMRKT IN HET KORT

De Zuidermrkt is een kleine, gezellige, wekelijkse buurtmarkt met mooie, kakelverse en zoveel mogelijk biologische producten. Van, voor en door de buurt. Uniek door haar coöperatieve karakter. De coöperatie bestaat uit leden – enthousiaste buurtbewoners die de markt een warm hart toedragen en meehelpen op de markt en in de groentekraam. De leden bepalen samen het aanbod van de markt. Groente en fruit komt zoveel mogelijk uit Nederland en is vrijwel uitsluitend biologisch-dynamisch geteeld.

DOELEN VAN DE MARKT

Het verkopen van mooie producten voor eerlijke prijzen in de buurt. Dat is een belangrijk doel van de markt. Het is een reactie op verdwijnend betaalbaar aanbod van gezonde levensmiddelen, zoals dat van buurtkruideniers. Daarnaast is de markt een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Voor een babbeltje bij de kraam of voor een kopje koffie of harinkje op het midden van het plein. En ‘leren’ is een belangrijk thema. Buurtbewoners leren over lekkere gerechten en vergeten groenten. Kinderen leren waar producten vandaan komen en hoe ze worden geteeld.

COÖPERATIEVE STRUCTUUR

De Zuidermrkt heeft als coöperatie een unieke structuur. De coöperatie bestaat uit leden (ruim 400), buurtbewoners die elk een steentje bijdragen. Zij houden de markt draaiend. Wekelijks treedt een buurtbewoner op als marktmeester. Deze coördineert de hele markt, met hulp van zijn team. Een team van buurtbewoners dat de meest bijzondere groenten en het meest sappige fruit verkoopt in de zogenaamde coöperatiekraam. Elk team staat vier keer per jaar een dagdeel achter de groentekraam. Ook achter de schermen zijn buurtbewoners actief: ‘met het roosteren van de teams, marketing & communicatie, het organiseren van het jaarlijkse ledenuitje en leuke activiteiten op de markt (waaronder de verjaardag van de markt, haringparty, Sinterklaas, Kerst, etc.), de financiën en allerhande bestuurswerkzaamheden. Samen bepalen alle leden het marktbeleid, uiteraard binnen de kaders van de vergunning van het stadsdeel. Een van die spelregels is dat het coöperatieve karakter en de vrijwillige inzet van buurtbewoners voor de markt overeind blijven: zonder leden geen markt.

FINANCIEEL ONAFHANKELIJK

De coöperatie heeft vanaf de start van de markt in 2011 zelfstandig het marktplein ontwikkeld. Investeringen in water, elektriciteit, opslag, weegschalen en pinautomaten en de externe en interne website werden vanaf het begin en worden nog steeds door de coöperatie zelf gedaan. Als er jaarlijkse overschotten zijn bepaalt de ledenvergadering wat daarmee gebeurt. Een deel is nodig voor verdere investeringen; een ander deel wordt bestemd voor goede doelen, met name op het gebied van verantwoorde productie van groente en fruit, opleidingen, voorlichting over gezond eten en een groene omgeving.

WAAR VIND JE DE ZUIDERMRKT?

Je vindt de ZuiderMRKT op de kruising Johannes Verhulststraat en Jacob Obrechtstraat in stadsdeel Zuid. In je navigatiesysteem kun je ook het adres invoeren Johannes Verhulststraat 33 Huis 1071MR Amsterdam. Of klik hier voor Google Maps. 

Hoe is de Zuidermrkt ontstaan?

Het was op een doordeweekse avond aan de keukentafel dat drie buurtgenoten spraken over het veranderende aanbod in de buurt. Een markt in de buurt leek ze een perfect idee om het aanbod te verruimen. Over dat idee vertelden ze de deelraadsleden in 2008 tijdens een vergadering van de stadsdeelraad. De deelraad ontving het idee met enthousiasme, maar was wel benieuwd hoe de buurt tegen een markt zou aankijken. Om het animo in de buurt te peilen, zette het drietal in 2009 een enquête op touw. Het merendeel van de reacties was positief en buurtbewoners wezen het Zuidermarkt -plein aan als meest geschikte locatie. Er meldden zich ook buurtbewoners die wel wilden meehelpen met het optuigen van de markt. En zo ontstond begin 2011 een clubje van 15 mensen dat de handen uit de mouwen stak.

In mei 2011 kwam het verlossende woord van het stadsdeel: een vergunning voor de Zuidermrkt met proefperiode van 1 jaar – een zogenaamd instellingsbesluit. Alles werd op alles gezet om al na de zomer een draaiende markt te hebben. Dat betekende als de wiedeweerga gesprekken voeren met potentiële marktondernemers, elektra aanleggen, juridisch advies inwinnen, contracten maken voor marktondernemers, flyeren in de buurt, afspraken maken met de kramenbouwer, een website optuigen, een logo ontwerpen, een bankrekening openen, pinautomaten en weegschalen bestellen, op cursus als verkeersregelaar en zo meer. Op 15 juli 2011 was er een voorproefje op de markt om ruchtbaarheid te geven aan komst van de markt op het plein dat door de coöperatie tot werd Zuidermrkt-plein omgedoopt. Een klein feestje met trekkers en de eerste kramen. Op 24 september 2011 was de eerste marktdag een feit.

Sindsdien groeide de coöperatie gestaag tot een solide organisatie. Er zijn 26 marktmeesters die evenzoveel teams van vrijwilligers leiden om achter de kraam te werken. De markt heeft ongeveer 350 actieve leden. De buurt is in beweging en regelmatig verhuizen mensen naar elders. Ben je nieuw in de buurt en vind je het leuk om je steentje bij te dragen, meld je ook aan als vrijwilliger!

Het bestuur van de Zuidermrkt bestaat ook uit vrijwilligers, zij zorgen ervoor dat de markt blijft draaien, organiseren van alles, zijn verantwoordelijk voor de financiën, overleggen met ondernemers en regelen tal van andere zaken.

Het bestuur

Wie zitten er in het bestuur?

  • Joost Houtman, voorzitter, algemeen verantwoordelijk voor het bestuur van de markt.
  • David Korslund, penningmeester, verantwoordelijk voor alle financiële zaken.
  • George Theuvenet, bestuurslid Marktzaken, aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met de markt, ondernemers en kramen. Direct bereikbaar via marktzaken@zuidermrkt.nl.
  • Arjen Goetheer, bestuurslid Externe Zaken en aanspreekpunt voor o.a. de gemeente.
  • Esther von Saher, bestuurslid Marketing & Communicatie.

Heb je vragen of opmerkingen voor het bestuur? We horen ze graag op de markt of mail naar bestuur@zuidermrkt.nl.

Voor de financiële administratie: administratie@zuidermrkt.nl.
Voor de ledenadministratie kijk je bij Lid worden of mail je naar lidmaatschap@zuidermrkt.nl.