Vis van Henry - Zuidermrkt
Vis van Henry - Zuidermrkt

Vis van Henry

Vis van Henry verkoopt vis op de markt. Mooie, verse vis. Hoe je die herkent? Aan de glanzende ogen, de slijmerige huid en de mooie kieuwen. Henry haalt de vissen zelf op van de afslag. Geen anonieme groothandel ertussen, maar verse vissen direct van het schip uit de Noordzee. Hij verkoopt alleen vissen die een eerlijk en fijn leven hebben gehad. Duurzame vissen, uit het wild (met MSC-keurmerk) of van een biologische kwekerij. Geen bedreigde vissoorten, maar eerlijke vis. Op de Zuidermarkt staat hij elke zaterdag met vier enthousiaste mensen achter de kraam. Te doen waar zijn team goed in is: zijn liefde voor superverse, eerlijke vis overbrengen. Vis aan huis. En hun haring? Altijd vers van het mes.

Het mooiste moment is om ’s ochtends de kraam op te bouwen,” vertelt Henry van Diemen. “Ik kom dan van de afslag met een hele wagen vol verse vis en neem dan de tijd om ze zo mooi mogelijk op het ijs te stapelen.” Hij komt uit een vissersfamilie. “Mijn vader werkte in de vis, mijn opa was visser op zijn eigen vissersschip. Ook de rest van de familie werkte in de vis. Zo ging dat in het dorp waar ik vandaan kom. Als tiener had ik een bijbaantje bij mijn oom in de visrokerij.” -Henry van Diermen

“Toen ik hoorde dat de Zuidermarkt zou starten heb ik Linda benaderd of er plaats was voor een goede visboer. Die was er, en zo ben ik terecht gekomen op deze supergezellige markt waar mensen weer de tijd nemen om op zaterdag met elkaar een praatje te maken voor de kraam.”

Op vrijdag- en zaterdagochtend begint Henry al om 4.00 uur met werken. “Op vrijdag moet ik vroeg bij de afslag zijn om de beste vis voor de beste prijs te kopen. De zaterdagochtend is een vroegertje omdat ik alles moet klaarmaken voor de winkel en de markt.”

 

Instagram Website

.