Dorade met rode biet 

Door Pieter Mohr

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

1 dorade of zeebaars per 2 personen van Vis van Henry
1 middelgrote rode biet per persoon
aardappelpuree of pasta
1 wortelpeterselie per persoon
2 citroenen
olijf olie
grof zeezout

Bereidingswijze

  1. Fileer de vis(sen) en bewaar de kop en graat. Of laat de vishandelaar de vis(sen) fileren. Vraag dan de kop en graat mee. Haal eventueel met een vispincet de graten uit de filet(s).
  2. Was de bieten en breng ze aan de kook in ruim water. Als het water kookt, vuur zachter zetten en nog 30 minuten zachtjes laten doorkoken. Laat de bieten afkoelen.
  3. Was intussen de aardappelen, schil ze.
  4. Was de wortelpeterselie, snij deze in kleine stukjes en voeg ze bij de geschilde aardappelen. Voeg een beetje zout toe en breng beide aan de kook.
  5. Pureer de aardappelen samen met de wortelpeterselie tot puree.
  6. Als je kiest voor pasta moet je deze klaarmaken.
  7. Als de bieten enigszins zijn afgekoeld, schil je ze. Snij ze doormidden en vervolgens elke helft in dunne plakjes. Doe de plakjes in een schaal. Voeg het sap van 2 uitgeperste citroenen toe. Als je meer dan 3 a 4 bieten gebruikt pers je 3 citroenen uit. Voeg vervolgens 3 a 4 eetlepel (riet)suiker toe en roer het geheel door elkaar tot de suiker is opgelost. Proef de bieten, als het te zuur een beetje suiker toevoegen, als te zoet, citroensap.
  8. Zet, als de aardappelen op het vuur gaan, de gril op de hoogste stand. Plaats de bakplaat vlak onder de gril. Haal het rooster uit de oven en leg daar 1 of 2 vellen aluminiumfolie op. Vet deze in met olijfolie en leg de filet(s) erop (met de huid op het alufolie). Smeer de bovenzijde van de filet(s) in met olijfolie, strooi er nog wat grof zeezout over.
  9. Voordat je de aardappelen met de wortelpeterselie gaat pureren zet je het rooster zo dicht mogelijk onder de gril. De filet(s) moeten max 4 a 5 min onder de gril. Als ze aan de rand lichtbruine plekjes vertonen zet je de gril uit. 

Zet alles op tafel en leg de filet(s) op voorverwarmde borden. Garneer met een schijfje citroen.

Categorieën Niet gecategoriseerd