Kweek van de Week Venkel

Venkelquiche met ansjovis

Recept van Sake Slootweg

Borrelgerecht voor 4-6 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

200 gr bloem
100 gr koude boter, in blokjes van de Lindenhoff
1 ei, losgeklopt
gedroogde (witte) bonen of bakparels

Voor de vulling

1 flinke venkelknol (400 g), in halve ringen
35 gr roomboter van de Lindenhoff
4 ansjovisfiletjes uit olie
3 eieren
250 ml slagroom
2 uien, in halve ringen

Bereidingswijze

  1. Wrijf de bloem, boter en een snufje zout met uw vingertoppen tot kruim. Kneed het ei en 2 eetlepels koud water hier losjes doorheen. Druk het deeg samen tot een bal. Leg 1 uur in folie gewikkeld in de koelkast. Verwarm de oven op 200 graden (boven- en onder warmte).
  2. Kneed het deeg eventjes door en rol uit tot een plak van 2-3 millimeter dik. Gebruik hierbij royaal bloem. Beboter een taartvorm van 25 cm breed en met een lage rand (3 cm). Druk het deeg in de vorm, snijd overtollig deeg weg, maar houd enkele millimeters boven de rand over. Prik de bodem in met een vork en zet een halfuurtje in de koelkast.
  3. Bedek bodem en randen met een vel bakpapier en vul met bonen. Bak 15-20 minuten in de oven, verwijder bonen en bakpapier en bak nog 5 minuten tot het deeg droog is en goudgeel kleurt. Zet apart en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
  4. Bak de venkel- en uienringen zo’n 10 minuten op flink vuur goudbruin in de boter. Doe de ansjovis erbij. Stoof nog 5-10 minuten op laag vuur met het deksel op de pan tot alles zacht is. Laat even afkoelen.
  5. Verspreid het venkelmengsel over de taartbodem. Kluts eieren en room met peper en een snufje zout door elkaar en giet eroverheen. Bak 15 tot 20 minuten in de oven tot het eimengsel net is gestold.
  6. Lauwwarm is de quiche het lekkerst.

Eet smakelijk!