Kweek van de Week - prei

Prei met paddenstoelensoep

Bereidingswijze Frieda Jacobowitz met dank aan Erik Schoenmakers (De Boleet)

Soep voor 4 personen 

Ingrediënten

2 stukken prei
200 gr paddenstoelen mix van Erik
50 gr gedroogde eekhoorntjesbrood
½ kop kokend water
1 el neutraal olie om in te bakken
1 el paddenstoelen bouillon (bijvoorbeeld van Vitam)
½ kop melk (koe of havermelk)
2 el 85% tarwemeel

Bereidingswijze

  1. Snij de preien in repen en goed wassen om alle aarde af te spoelen.
  2. Giet kokend water over het gedroogde eekhoorntjesbrood. Dek het schaaltje af en laat het eekhoorntjesbrood rustig trekken.
  3. Warm de olie op in een soeppan.
  4. Bak de prei op een laag vuur, en laat dan een paar minuten stoven.
  5. Voeg de paddenstoelenmix toe en roer het goed om. Laat het samen kort even sudderen.
  6. Laat het geweekte eekhoorntjesbrood in een zeef uitlekken en bewaar het vocht.
  7. Voeg het eekhoorntjesbrood toe aan de pan en roer het voorzichtig door het preimengsel.
  8. Voeg de paddenstoelenbouillon toe.
  9. Strooi het tarwemeel erover en roer alles goed om.
  10. Voeg langzaam het vocht van het eekhoorntjesbrood toe en roer het mengsel tot het glad is.
  11. Voeg de melk toe en blijf goed roeren.
  12. Voeg nu met water (1-2 koppen) toe, tot het gewenste dikte.
  13. Laten het nu 10-15 minuten sudderen op een laag vuur.
  14. Als je de soep dikker wilt hebben kun je 1 theelepel maiszetmeel of arrowroot poeder met een paar theelepels water goed mengen en dit toevoegen aan de soep, laat het dan nog even doorsudderen.

Eet smakelijk!